Objavljeno

Odluka o odstupanju vremena vožnje odmora!

Ministar mora, prometa i infrastrukture je dana 18. ožujka 2020. godine donio Odluku o odstupanju od vremena vožnje i odmora propisanih Uredbom!

1. Promijenjeno je dnevno vrijeme trajanja vožnje na 11 sati (umjesto 9 ili 10 sati).
2. Promijenjeno je tjedno vrijeme vožnje od 60 sati (umjesto 56 sati).
3. Promijenjeno je dvotjedno vrijeme vožnje na 96 sati (umjesto 90 sati).
4. Neprekidno vrijeme neprekidno vožnje nakon koje je potrebno napraviti pauzu od 45 minuta povećano je na 5,5 sati (umjesto 4,5 sata).
5. Odstupa od odredbi Uredbi koje govore o redovnom dnevnom odmoru i redovnom tjednom odmoru – dnevni odmor uvijek može biti 9 sati (do sada se tako moglo odmarati najviše tri puta između dva tjedna odmora) i tjedni odmor uvijek može biti 24 sata (do sada se tako moglo odmarati svaki drugi tjedan).

Možda je ipak najvažnije da se Odluka ne primjenjuje na sve oblike prijevoza već samo na prijevoz proizvoda koji se odnose na život i zdravlje, poput distribucije hrane i srodne industrije, uključujući distribuciju goriva, transport sirovina, hrane za životinje, i žive životinje, prijevoz lijekova i medicinske opreme, distribucije opreme bolnicama i drugim javnim ustanovama u međunarodnom i unutarnjem cestovnom prijevozu tereta.

Odluka je privremenog karaktera i vrijedi 30 dana, tj. od 18. ožujka 2020. godine do 18. travnja 2020. godine.

Kao i prije, svim vozačima i nadalje savjetujemo da redovno upotrebljavaju tahograf u skladu sa svim pravilima struke. Ipak, u svrhu budućeg dokazivanja zašto su prekršili neku odredbu o vremenu vožnje ili odmora, na kraju svakog radnog dana preporučujemo napraviti ispis radnih aktivnosti vozača te na poleđinu tog ispisa (ili na poleđinu analognog tahografskog listića) treba napisati ovakav ili sličan tekst: „Koronavirus, MMPI, Oslobođenje od odredbi Uredbe (EZ) Br. 561/2006“. Na samom ispisu/listiću se vidi za koji datum je ispis napravljen, kada je napravljen i za kojeg vozača. Ove ispise/listiće je potrebno nositi sa sobom u budućem razdoblju od 28 dana kako bi se pri bilo kojoj inspekciji cestovnog prometa moglo dokazati zašto su u nekom trenutku prekršene odredbe Uredbe (EZ) br. 561/2006.

Izvor: Tahograf d.o.o.